In dit stuk wil ik wat inzichten bieden over het organiseren van een Black Bloc. Het concept word steeds meer en meer gebruikt tijdens demonstraties. de bedoeling is dat deelnemers dingen kunnen doen die door staat en kapitaal verboden zijn.
Ik ga in dit stuk niet uitweiden over wat je aan moet doen, wanneer je moet “bloccen” of andere praktische zaken. Informatie daarover is te vinden op de instagram accounts van onder andere wandelclub 030 en autonomous student struggle.
Dit stuk is bedoelt als een praktische gids voor het organiseren van het blok zelf.
Let wel op, je bent nooit compleet anoniem in Black Bloc. De politie kan, als je opgepakt word, je identificeren aan specifieke kledingstukken of andere kenmerken.
Stap 1: de aankondiging.
De oproep tot een Black Bloc wordt idealiter gedaan door een groep die in de regio/stad zit waar de demonstratie plaatsvind. Dit omdat die lokale groep kan checken hoe de route loopt, wat punten zijn om af te splitsen of eventuele doelwitten. Die oproep kan gemaakt worden door een simpel bericht op indymedia of social media
Stap 2: wat heb je nodig?
Voor een Black Bloc heb je spandoeken nodig. het heet niet voor niks een Bloc. Om te zorgen dat je geen ongewenst gezelschap krijgt (stillen, extreemrechts, etc etc) heb je tenminste een frontbanner en twee sidebanners nodig. het beste is als deze frontbanner groot genoeg is om ruimte te bieden aan mensen zodat het een breed bloc word en niet alleen een lang Bloc.
De side banners zijn idealiter lang genoeg om van frontbanner tot de laatste demonstranten te gaan. Op die manier krijg je dat er geen gaten ontstaan aan de zijkanten waardoor mensen eventueel alsnog het Bloc inkunnen.
Idealiter is er ook nog een banner aan de achterkant om het Bloc helemaal te sluiten maar met frontbanners en sidebanners ben je al een heel eind.
Stap 3: organizers
Voor een Black Bloc is het handig om enkele mensen te hebben die buiten het Bloc meelopen. Zij kunnen overzicht houden en als er teveel ruimte dreigt te vallen kunnen zij roepen tot aansluiten. Op die manier kan men het Bloc gesloten houden waardoor de deelnemers het veiligst zijn.
Ook binnen het Bloc is het handig om een aantal mensen te hebben die met elkaar communiceren. Zij kunnen bijvoorbeeld de banners vasthouden en op die manier snelle veranderingen in situaties aan elkaar doorgeven. Als er bijvoorbeeld een spontane sit-in gedaan zou kunnen worden of als er ineens veel politie is.
Acties tijdens demo’s
De Black Blocs die we gezien hebben tijdens woondemonstraties variëerden van enkele honderden deelnemers tot enkele tientallen. Het is lastig om van te voren in te schatten hoeveel mensen er op komen dagen. Daarom is het goed om te plannen voor twee situaties:
1. Er zijn weinig mensen, en die mensen willen ’t liefst weinig tot geen risico nemen.
in dit geval kun je tijdens een demonstratie helaas weinig autonooms ondernemen. Tijdens de demonstratie strijdbaar leuzen roepen en zichtbaar zijn is dan al heel goed.
2. Er zijn veel mensen, en die mensen willen iets!
dit is natuurlijk ideaal! Er is in dit geval een grote verscheidenheid aan mogelijkheden met het Black Bloc. Een aantal voorbeelden:
je kunt van tevoren kiezen om de confrontatie met de politie aan te gaan door bijvoorbeeld een afslag te nemen die de politie verboden heeft en daarbij door een politie linie te breken.
Je kunt een doelwit kiezen zoals bijvoorbeeld een overheidsinstantie of een fout bedrijf en dat bedrijf vandaliseren (naar eigen invulling)
Je kunt een gebouw van een vijandig bedrijf of overheidsinstantie bezetten.
En nog veel meer, wat ik aan jullie eigen verbeelding overlaat.
Als je van plan bent een van deze acties te ondernemen is het belangrijk om aan de deelnemers van het Black Bloc te communiceren wat je van plan bent zodat zij een keuze kunnen maken of ze risico willen nemen. Dit kan bijvoorbeeld door kleine briefjes te maken met wat er ongeveer gaat gebeuren en met AG info.
Je kunt eindeloos variëren met acties tijdens demo’s: een afslag nemen tijdens de mars, na afloop zelf doorgaan naar je doelwit, etc etc.
Het is belangrijk van tevoren te besluiten waar en wanneer je gaat doen wat je wil doen.
Er is nog een 3e vorm
Namelijk spontaan tijdens of na de demo iets doen. In dit geval zal alles wat chaotischer verlopen. Het is daarom belangrijk om enkele mensen te hebben die blijven communiceren. Zo voorkom je dat je uiteindelijk alsnog in een politiefuik loopt, mensen afhaken en er een kleine kwetsbare groep overblijft of onnodige risico’s.
Als laatste
Het is belangrijk om een soort worst-case en best-case scenario’s te bedenken. Daarmee bedoel ik dat je weet “oke, we wilden dit doen, dat kan niet door grote politie aanwezigheid of andere omstandigheden. Daarom hebben we een back-up om toch iets te doen wat verder de grenzen opzoekt dan alleen netjes meelopen in de mars.”. Met een best-case scenario bedoel ik “oke, we hebben gedaan wat we wilden maar mensen willen méér. Daarom hebben we dit plan en gaan we doorzetten.”.
Waarom zou je illegale dingen doen?
Over het nut van geweld in sociale strijd staat een ander stuk van mij. Ik ga dat niet helemaal overtypen. Het komt erop neer dat de overheid doodsbang is voor sociale bewegingen die niet terugdeinzen voor geweld en dus (naast repressie) ook veranderingen door zullen voeren.
Een andere reden kan directe actie zijn. Bij een woondemo zou je een pand kunnen kraken. Dan heb je actief een oplossing geboden voor de wooncrisis. Ook over directe actie ga ik geen essay schrijven hier. Daarover is veel te vinden op internet. Wat men, naast kraken, zou kunnen doen is bijvoorbeeld: een vastgoed bedrijf vandaliseren. Een dag dat ze niet open kunnen omdat ze geen ramen hebben is een dag dat ze hun panden niet te duur kunnen verhuren of verkopen.
Afsluiting
Dit is geen definitieve gids, het is geen sluitend stappenplan over organiseren. Mijn hoop is vooral dat men hier inspiratie uit kan halen om tijdens demonstraties de grenzen van wat staat en kapitaal ons toestaat op te zoeken en er ook eens flink overheen te gaan.